Een totaalpakket waar jij centraal staat

Wij van SMC zijn van mening dat wij u een totaalpakket aanbieden, waarbij u als (top)sporter en uw wensen centraal staan. Bij de aanvang van de therapie bij onze praktijk wordt er allereerst een uitgebreid intakegesprek gevoerd, dit om vervolgens een sport specifieke analyse (met bijbehorende metingen) en uitgebreid lichamelijk onderzoek uit te voeren, om op deze manier uw blessure en de oorzaak hiervan zo goed als mogelijk in beeld te brengen. Indien nodig kan hierbij echografie worden toegepast om te kijken of een spier of pees ontstoken, ingescheurd of zelfs afgescheurd is. Daarnaast is het mogelijk dat u niet alleen door een fysiotherapeut gezien wordt, maar ook door een personal trainer, oefentherapeut of andere specialist. Dit zodat we de oorzaak aanpakken zodat u een volgende keer minder snel eenzelfde blessure oploopt en klachtenvrij blijft.
Vervolgens wordt er in samenspraak met u als (top)sporter gekeken wat de mogelijkheden zijn om op een snelle en verantwoorde manier uw behandeldoelen te behalen en om zodoende zo spoedig als mogelijk weer terug te keren op het wedstrijdveld. De behandeling zal voornamelijk bestaan uit intensieve diepe dwars fricties (hands on behandeling), ijzen, fascie technieken, mobilisaties, tracties, manuele rek en trainen.
Doordat wij een uitgebreid netwerk met orthopeden, neurologen, sportartsen, personal trainers en eventueel ook andere specialisten om ons heen hebben (annatommie, Bergman kliniek, OLVG en AMC), kunnen wij indien dit nodig is u zo snel als mogelijk doorsturen voor een eventuele MRI, X-ray of speciale training.
Indien u een specifiek revalidatieschema wilt samengesteld door een team van specialisten specifiek op het behalen van uw behandeldoelen, dan zullen wij dit in samenspraak met uw sportvereniging, de trainer en andere betrokkenen opstellen. Verder is het ook mogelijk dat u als (top)sporter op de praktijk of op locatie (dit mag ook het buitenland zijn) intensief en langdurig wordt behandeld. Echter hiervoor hanteren wij speciale tarieven die particulier betaald dienen te worden.

Wat is sportfysiotherapie?

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport of wil gaan sporten. Hij begeleidt en adviseert ook ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In zijn praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook ouderen en kinderen bij wie sport een onderdeel is van de therapie. De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel, heup en schouder. De sportfysiotherapeut heeft als doel het herstellen van functies, het voorkomen van (sportgerelateerde) klachten en de verbetering van sportprestaties. Dit gebeurt door middel van advisering, begeleiding, intensieve behandeling en training bij zowel sporters, mensen met een chronische aandoening en andere doelgroepen, ongeacht leeftijd en andere persoonlijke omstandigheden. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van deze gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Met welke klachten kunt u bij een sportfysiotherapeut terecht?

Een sportfysiotherapeut kan om verschillende redenen ingeschakeld worden. De meest voorkomende reden is een blessure die een sporter, recreatief of professioneel, heeft opgelopen. De sportfysiotherapeut kan in samenwerking met u de blessure genezen. Een andere reden voor sporters is het krijgen van (trainings)advies . Naast de sporters komen er ook mensen met een chronische aandoening. Bij hen kan de kwaliteit van leven door (meer)beweging en sport worden verbeterd. De sportfysiotherapeut kijkt samen met u naar een passende sportbeoefening en adviseert u over de intensiteit en de frequentie waar u mee kunt beginnen. Ook mensen die om diverse redenen lange tijd niet actief zijn geweest, komen naar de sportfysiotherapeut om weer geactiveerd en gemotiveerd te worden om te bewegen.

De werkwijze van de sportfysiotherapeut

U kunt direct een afspraak maken met onze fysiotherapeut gespecialiseerd op het sportvlak of u wordt doorverwezen door een arts. De sportfysiotherapeut zal tijdens de eerste afspraak een uitgebreide intake doen, dit gebeurd middels een persoonlijk meestal één op één gesprek. Uw klachten en/of doelen worden tijdens dit gesprek aandachtig besproken. Hierna zullen sport specifieke analyses (metingen en testen) en een uitgebreid lichamelijk (mobiliteit, spierkracht, stabiliteit, tonus etc) onderzoek plaatsvinden om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw lichamelijke situatie. Indien nodig kan hierbij bij ons echografie worden toegepast om te kijken of een spier of pees ontstoken, ingescheurd of zelfs afgescheurd is. Aan deze echo zitten echter wel extra kosten verbonden, hiervoor verwijzen wij naar onze tarievenlijst. Aan de hand van de bevindingen zal in overleg met u vervolgens een individueel behandelplan worden opgesteld.

De behandeling

Afhankelijk van het doel van de patiënt wordt gestart met een bepaalde soort behandeling. De sportfysiotherapeut maakt gebruik van veel hands on therapie (fricties, mobilisaties, fascie technieken, tracties en manuele rek) in combinatie met oefentherapie (trainen in de oefenzaal of op het veld), verder wordt er intensief geijsd zowel tijdens als na de behandeling. Aan het eind van de behandeling krijgt u mogelijk oefeningen en/ of adviezen mee om zelf thuis actief bezig te zijn met het behalen van het gestelde doel. Indien nodig geeft de sportfysiotherapeut adviezen om prestaties te verbeteren en om klachten in de toekomst te voorkomen.

De sportfysiotherapeut en samenwerkingen

De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk. Hij werkt nauw samen met sportverenigingen en personal trainers. Wij werken voornamelijk samen met Basic Black, Gym 020, SV Diemen en SV Zeeburg. Ook werkt hij veel en intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.