Echografie-Shockwave-EPTE
Een echo of echografie is bij de meeste mensen bekend door het zichtbaar maken van een ongeboren baby tijdens de zwangerschap. Maar ook voor de fysiotherapeut is deze techniek een prima hulpmiddel. Echografie kan namelijk heel goed worden gebruikt om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven. Daarnaast is een echo soms heel nuttig om tijdens het revalidatieproces het herstel te volgen.
Voordelen van echografie door een fysiotherapeut
- Echografisch onderzoek is ongevaarlijk, gemakkelijk en pijnloos.
- Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.
- Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden gestart.
- Als het voor uw klachten wenselijk is dat er aanvullend echografisch onderzoek wordt gedaan, scheelt het u wachttijd en rompslomp als u hiervoor direct bij uw fysiotherapeut terecht kunt.
- De uitkomst van het echografisch onderzoek kan uw therapeut helpen bij het stellen van een juiste werkdiagnose. Deze werkdiagnose vormt de basis van uw persoonlijk behandelplan.
- Het onderzoek kan gemakkelijk herhaald worden.
- De therapeut stelt de diepte en uitgebreidheid van de afwijking vast, om zo de shockave of EPTE therapie optimaal in te stellen.
- Ook tijdens de behandelserie kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd, om tussentijds de voortgang van het herstel te kunnen evalueren.
- Indien uw therapeut dat wenselijk of noodzakelijk acht, kan hij u naar aanleiding van de echo gericht doorverwijzen naar een arts of specialist.
Enkele toepassingen van echografie bij fysiotherapie zijn klachten aan de:
- Spieren (scheuren, littekens, kalkneerslag)
- Pezen (scheuren, degeneratie, kalkneerslag)
- Slijmbeurzen (ontstekingen, vochtcollectie, kalkneerslag)
- Gewrichtsbanden (scheuren, verdikkingen)
- Meniscus (oppervlakkige scheuren, cystes)
- Botten (losse botfragmentjes, breukjes, indeukingen, groeischijven)
- Zenuwen (ligging in tunnels bijvoorbeeld bij de carpale tunnel)
Wat is shockwave therapie
Het effect van shockwave
Shockwave stimuleert het herstelvermogen van het lichaam door de doorbloeding toe te laten nemen. Tijdens dit proces komen er stoffen vrij die de ontsteking remmen, de ingroei van bloedvaten stimuleert en de opbouw van de pees activeert. Samen zorgen ze ervoor dat de pees belastbaarder wordt en dus zijn capaciteit om belast te worden vergroot. Eventuele verkalkingen worden poreuzer en worden afgevoerd in de bloedbaan. Het natuurlijk herstel duurt meestal 6 weken. Deze 6 weken bestaan uit 3 fases waarbij de eerste 2 weken duurt, dit is de ontstekingsfase. Deze is nodig om alle stoffen te activeren die het herstelproces starten. Tussen week 2 en 4 spreken we van de proliferatie fase, tijdens deze fase zien we dat nieuwe peescellen worden aangemaakt en de kleine bloedvaatjes ingroeien. De laatste fase is vanaf week 4, de remodellerings fase, hierbij moet de pees sterker worden getraind.
Het effect van de shockwave is niet alleen merkbaar, het is ook meetbaar. Doordat we na een shockwave traject altijd een controle echo maken kunnen we daadwerkelijk zien dat er sprake is van toegenomen peesweefsel.
Het shockwave traject
Een shockwave traject bestaat uit 3 tot 8 behandelingen, met een interval van 7 tot 10 dagen tussen behandelingen. Afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek wordt er afgesproken met hoeveel behandelingen gestart wordt. Een evaluatie echo vindt plaats na 3, 5 of 8 behandelingen. Deze controle is nodig om te zien of de pees voldoende weefsel aan heeft gemaakt maar ook om tijdens behandelingen de instellingen van shockwave bij te sturen
Waar is shockwave voor?
- Schouderklachten
- Elleboogklachten
- Knieklachten
- Achillespees - Enkelklachten
- Hielspoorklachten
- Musculaire problematiek ( rupturen, fascialeasies etc )
EPTE
EPTE staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse. EPTE is de nieuwste behandeling voor chronische peesontstekingen, die niet tot slecht reageren op de bestaande behandelmethoden. De behandelmethode EPTE wordt gecombineerd met echografie
Door echografie stellen we nauwkeurig de locatie en ernst van de peesklachten vast. Op de plaats van de ontsteking, wordt met behulp van echografie door de huid (percutaan) een dunne naald ingebracht. Deze naald geleidt gedurende twee minuten stroom in de kern van het probleemgebied. De lage intensiteit elektrische stroom zet een aantal processen in gang die leiden tot de aanmaak van nieuw peesweefsel. Zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en wijzigt de PH-waarde van zuur naar neutraal.
Voor wie is EPTE?
- Tenniselleboog
- Kniepees/jumpersknee
- Hielspoor
- Schouderklachten
- Achillespees
Voordelen van EPTE therapie
Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
Nauwkeurige behandeling onder echografische controle, direct op de locatie van het letsel
Kortdurende behandeling van 1-2 minuten per sessie. Daarna zijn er weinig tot geen beperkingen voor uw normale dagelijkse activiteiten.
De behandeling is nagenoeg pijnvrij.
Na 4 tot 6 behandeling melden patiënten in de meeste gevallen al duidelijke pijnvermindering of zelfs volledig herstel.
Weinig neveneffecten. Soms ervaart de patiënt gedurende 1-2 dagen een beurs gevoel, dit is een normale reactie. Er zijn verder geen negatieve bijwerkingen bekend.