Voordelen van echografie door een fysiotherapeut

Enkele toepassingen van echografie bij fysiotherapie zijn klachten aan de:

Wat is shockwave therapie

Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.

Het effect van shockwave

Shockwave stimuleert het herstelvermogen van het lichaam door de doorbloeding toe te laten nemen. Tijdens dit proces komen er stoffen vrij die de ontsteking remmen, de ingroei van bloedvaten stimuleert en de opbouw van de pees activeert. Samen zorgen ze ervoor dat de pees belastbaarder wordt en dus zijn capaciteit om belast te worden vergroot. Eventuele verkalkingen worden poreuzer en worden afgevoerd in de bloedbaan. Het natuurlijk herstel duurt meestal 6 weken. Deze 6 weken bestaan uit 3 fases waarbij de eerste 2 weken duurt, dit is de ontstekingsfase. Deze is nodig om alle stoffen te activeren die het herstelproces starten. Tussen week 2 en 4 spreken we van de proliferatie fase, tijdens deze fase zien we dat nieuwe peescellen worden aangemaakt en de kleine bloedvaatjes ingroeien. De laatste fase is vanaf week 4, de remodellerings fase, hierbij moet de pees sterker worden getraind.
Het effect van de shockwave is niet alleen merkbaar, het is ook meetbaar. Doordat we na een shockwave traject altijd een controle echo maken kunnen we daadwerkelijk zien dat er sprake is van toegenomen peesweefsel.

Het shockwave traject

Een shockwave traject bestaat uit 3 tot 8 behandelingen, met een interval van 7 tot 10 dagen tussen behandelingen. Afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek wordt er afgesproken met hoeveel behandelingen gestart wordt. Een evaluatie echo vindt plaats na 3, 5 of 8 behandelingen. Deze controle is nodig om te zien of de pees voldoende weefsel aan heeft gemaakt maar ook om tijdens behandelingen de instellingen van shockwave bij te sturen

Waar is shockwave voor?

Shockwave wordt gebruikt bij chronisch peesletsel. Dit kan zowel bij de aanhechting, de pees zelf als de overgang naar de spierbuik. Bij een aantal aandoeningen werkt de shockwave heel erg goed, dit zijn vooral de chronische en langdurige:

EPTE

EPTE staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse. EPTE is de nieuwste behandeling voor chronische peesontstekingen, die niet tot slecht reageren op de bestaande behandelmethoden. De behandelmethode EPTE wordt gecombineerd met echografie

Door echografie stellen we nauwkeurig de locatie en ernst van de peesklachten vast. Op de plaats van de ontsteking, wordt met behulp van echografie door de huid (percutaan) een dunne naald ingebracht. Deze naald geleidt gedurende twee minuten stroom in de kern van het probleemgebied. De lage intensiteit elektrische stroom zet een aantal processen in gang die leiden tot de aanmaak van nieuw peesweefsel. Zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en wijzigt de PH-waarde van zuur naar neutraal.

Voor wie is EPTE?

Voordelen van EPTE therapie

Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
Nauwkeurige behandeling onder echografische controle, direct op de locatie van het letsel
Kortdurende behandeling van 1-2 minuten per sessie. Daarna zijn er weinig tot geen beperkingen voor uw normale dagelijkse activiteiten.
De behandeling is nagenoeg pijnvrij.
Na 4 tot 6 behandeling melden patiënten in de meeste gevallen al duidelijke pijnvermindering of zelfs volledig herstel.
Weinig neveneffecten. Soms ervaart de patiënt gedurende 1-2 dagen een beurs gevoel, dit is een normale reactie. Er zijn verder geen negatieve bijwerkingen bekend.