Wat is dry needling?

‘Dry’ staat voor droog, met andere woorden er wordt dus geen vloeistof geïnjecteerd met de naald. Dry needling is geen behandelwijze op zichzelf maar een toevoeging van de fysiotherapeutische therapieën, die zeer geschikt zijn om een herstel sneller te laten bereiken. Als de spieren ontspannen zijn, kan de therapeut namelijk met u werken aan de mobiliteit van de gewrichten en de spierlengte van de spieren en vervolgens aan fase 3 binnen het SMC Diemen concept, het trainen/verbeteren van kracht en coördinatie.

Dry needling: anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier aanprikt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsten, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

Ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een intakegesprek te voeren en vervolgens gericht onderzoek te doen. Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de therapeut naar de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in de spieren naar de triggerpoints. Precies die plaatsen waar hij de triggerpoints vindt zal hij behandelen om de spieren te laten ontspannen. De behandeling is gericht op het verminderen/uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been, hier kunnen meerdere behandelingen voor nodig zijn.

Doet Dry needling pijn?

triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend bent verzekerd, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.