Hands on therapie

Gedurende de hands-on therapie wordt er onder andere gebruik gemaakt van diverse massagetechnieken. Spierweefsel dat overbelast is trekt vocht aan waardoor de spier harder en korter wordt. Hierdoor kan een spier niet optimaal aanspannen of verlengen. Door druk uit te oefenen op de spier, wordt het vocht gemobiliseerd en kan het daarna via de bloedcirculatie worden afgevoerd. Deze massage is geen ontspannende massage, het zijn de zogenoemde diepe dwarse fricties (deeptissue massage) en kunnen als pijnlijk worden ervaren. Na de eerste behandeling kan het behandelde lichaamsdeel daarom “beurs” aanvoelen, dit pijnlijke/beurse gevoel neemt af naarmate de frequentie van de behandeling toeneemt. Het is erg bevorderlijk voor je gezondheid om deze therapie te ondergaan. Wanneer je spieren verkrampt zijn, is de circulatie van zuurstof en bloed namelijk plaatselijk geblokkeerd.

Arthrokinematische mobilisaties

Verder wordt er gedurende deze fase ook gebruik gemaakt van verschillende arthrokinematische mobilisaties van het betreffende gewricht. Arthrokinematische mobilisaties zijn bewegingen van een beperkt gewricht welke uitgevoerd worden met de handen van de fysiotherapeut, zodat deze bewegingen weer soepel kunnen worden uitgevoerd. Het doel van de arthrokinematische mobilisaties is daarom, om de functiestoornissen in het betreffende gewricht op te heffen door het wegnemen van de oorzaak van de aandoening die tot beperkingen en klachten bij het functioneren leidt en dus niet alleen de symptomen te bestrijden. Door deze specifieke uitgevoerde passieve mobilisatiebewegingen welke plaatsvinden onder minimale kracht, kunnen de beperkingen weer worden opgeheven en worden daarnaast overbelaste spieren/pezen ontlast. Het herstel kan op deze manier optimaal plaats vinden.
Ter ondersteuning van de behandeling kan er door de fysiotherapeut worden gekozen voor medical-taping. Deze tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort liftende werking heeft op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden herstelt. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tape-technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het toepassingsgebied van CureTape is erg breed. Behandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook hematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog), maar ook voor neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of menstruatiepijn kan dit worden toegepast.

Na de behandeling


Na de behandeling volgt er thuis of op de praktijk een warmte of ijsapplicatie, dit wordt gedaan om de pijn te dempen en het beurse gevoel te doen verminderen/voorkomen. Ijs zet voornamelijk de oppervlakkige bloedtoevoer aan. Op de behandelde plek zitten namelijk vooral de fascia (bijzonder bindweefsel) waar de meeste zenuwuiteinden zitten. Zoals eerder genoemd irriteren we deze fascia tijdens de deeptissue massage, waardoor er stoffen vrijkomen die de pijnbeleving doen toenemen (bijvoorbeeld: histamine). Door te ijzen vermindert de concentratie stoffen die het beurse gevoel veroorzaken. Warmte applicaties kunnen gebruikt worden om de doorbloeding aan te zetten en werken ontspannend.

Ook thuis kunt u iets doen..

Het laatste onderdeel van de eerste fase bestaat uit het meekrijgen van de huiswerkoefeningen. De therapeut zal indien nodig deze huiswerkoefeningen aan u meegeven op een A4 formaat of per e-mail toesturen. Ieder individu is uniek en iedere klacht is anders, dit maakt dat iedere patiënt een verschillend aantal oefeningen meekrijgt. Deze huiswerkoefeningen zijn voor een optimaal behandelresultaat, er wordt dan ook verwacht dat u deze oefeningen uitvoert. Denk er aan u doet dit niet voor ons, maar voor uw eigen bestwil. Indien een behandeling vooral uit losmaken van de spieren bestaat, zal een in een meest ideale behandeling zo vaak mogelijk plaatsvinden , dit houdt in dat er zo mogelijk meerdere malen per week behandeld zal worden 2-3 maal. Het is immers belangrijk dat u zo snel mogelijk weer fit wordt.

Fase 1 doel: Bloedcirculatie en metabolisme vergroten: